Homarus gammarus - Lobster
Sesong:
Oktober - desember.
Størrelse:
Opptil 50 cm og en vekt på 4 kg.
Biologi/fisket:
Hummeren er et av våre største krepsdyr. Den vokser imidlertid sent, 2-3 cm pr. år., og hunnene blir først kjønnsmodne ved en lengde på 22-23 cm.
Hummeren trives kun på grunt vann ned mot 40 m dyp og vil ha fjell- og steinbunn hvor den kan finne gode gjemmesteder.
Gytingen foregår om sommeren, og hunnen bærer rogn vinteren over til klekking i juni-juli ett år senere. Larven holder seg i de frie vannmassene ca. 14 dager før den ved 18 mm lengde får voksen fasong og slår seg til bunnen.
Det har skjedd en dramatisk nedgang i hummerbestanden i våre farvann de senere tiår, og det er i dag innført fredningsbestemmelser på fisket. Eneste lovlige fangstredskap er hummerteine.
Minstemålet for hummer ble i 1992 økt fra 22 cm til 24 cm (25 cm nord for grensen Agder/Rogaland).
Det pågår forsøk på utvikling av hummeroppdrett. Det gjøres også forsøk på å styrke lokale bestander ved utsetting.
Fangsttid:
1.oktober til 31.desember. (På Vestlandet til 31.mai).
Vanlig fangstredskaper:
Hummerteiner, max. 20 teiner per båt for fritidsfiskere.
Anvendelse:
Hummer omsettes levende, ferdigkokt eller dypfryst. Hummer brukes naturell, eller i ulike kalde og varme retter. Middels stor hummer, 400-800 g, regnes for best.
Næringsinnhold:
Hummer gir et godt bidrag av vitaminer B12 og E og sink.
Vitamin B12:
Vitamin B12har blitt kalt energivitaminet, og vitenskapens belegg for å kunne bruke dette begrepet blir stadig sterkere. Er nødvendig for fordøyelsessystemet og nervesystemet, hjertet og musklene, og for nydannelse av blodceller. Den styrker motstandskraften, forhindrer blodpropp, fremmer vekst og apetitt.
Sink:
Sink er svært viktig for immunforsvaret og bidrar til å bekjempe infeksjoner. Uten sink er kroppen ute av stand til ?reparere ødelagt vev og lege sår. Mineralet er også viktig for normal vekst hos barn og puberteten.
Vitamin E:
Vitamin E er en kraftig antioksidant, det vil si at den nøytraliserer en type stoffer som kalles frie radikaler. Disse kan være skadelige. Derfor beskytter vitamin E mot en rekke degenerative tilstander, for eksempel hjerte og karsykdommer, senilitet, artritt, diabetes, og muligens kreft og blodpropp. E vitamin fremmer fruktbarhet, beskytter mot forurensing. Kroppens motstandskraft og utholdenhet kan økes ved å spise nok E vitamin.