Cancer pagurus - Taschenkrebs
Sesong: August - Desember.
Krabben er mellom 14 og 20 cm stor. Mesteparten veier fra 0.4 - 0.8 kg. Krabben kan nå en skallbredde på 30 cm og veie opptil 5 kg
Utberedelse:
Krabben lever langs kysten, nord til vesterålen, på dyp ned til 50 m. I Norge tas de største fangstene langs kysten i Midt Norge. I 2004 ble det fisket rundt 4000 tonn krabbe. Hunnkrabben har bredere haleklaff enn hannkrabben, mens hannkrabben har større klør.Normalt gyter krabben om høsten annet hvert år etter at de er kjønnsmodne, vanligvis fra 5-års alderen. Hunnen bærer eggene med seg under halen vinteren over, inntil de klekkes p?forsommeren. Krabbelarvene lever pelagisk de første to månedene før de slår seg ned på bunnen.
Vanlig fangstredskaper:
Teine.
Anvendelse:
Krabbe omsettes levende, kokt, renset i skall, dypfryst eller hermetisert.
Næringsinnhold:
Krabbe er en god kilde til vitamin B12 og sink, i tillegg inneholder den en god del vitamin E.
Vitamin B12:
Vitamin B12har blitt kalt energivitaminet, og vitenskapens belegg for å kunne bruke dette begrepet blir stadig sterkere. Er nødvendig for fordøyelsessystemet og nervesystemet, hjertet og musklene, og for nydannelse av blodceller. Den styrker motstandskraften, forhindrer blodpropp, fremmer vekst og apetitt.
Sink:
Sink er svært viktig for immunforsvaret og bidrar til å bekjempe infeksjoner. Uten sink er kroppen ute av stand til ?reparere ødelagt vev og lege sår. Mineralet er også viktig for normal vekst hos barn og puberteten.
Vitamin E:
Vitamin E er en kraftig antioksidant, det vil si at den nøytraliserer en type stoffer som kalles frie radikaler. Disse kan være skadelige. Derfor beskytter vitamin E mot en rekke degenerative tilstander, for eksempel hjerte og karsykdommer, senilitet, artritt, diabetes, og muligens kreft og blodpropp. E vitamin fremmer fruktbarhet, beskytter mot forurensing. Kroppens motstandskraft og utholdenhet kan økes ved å spise nok E vitamin.